Ana içeriğe atla

Öğrenciniz Üstün Yetenekli Mi?

 

ÖĞRENCİNİZ ÜSTÜN YETENEKLİ Mİ?

Milli Eğitim Bakanlığı ve TED Üniversitesi iş birliği ile Türkiye’deki tüm öğretmenlerin üstün yetenekli çocuklar hakkında doğru ve güvenilir bilgiye en hızlı şekilde ulaşmalarını sağlamak amacıyla internet üzerinden yönetilecek “Özel Yetenekli Çocuklar Projesi” geliştirildi ve şu ana kadar 20.000’den fazla öğretmene ulaşıldı.

Özel Yetenekli Çocuklar Projesi; Milli Eğitim Bakanlığı - Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü yürütücülüğünde ve TED Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Adile Gülşah Saranlı danışmanlığında, öğretmenlerin üstün yetenekli çocuklar ile ilgili farkındalıklarını artırmak amacıyla geçen sene başlatıldı. Proje, MEB’e bağlı çevrimiçi bir sosyal eğitim platformu olan EBA (Eğitim ve Bilişim Ağı*)’da devreye girdi ve 40 videodan oluşan ilk modülü başarıyla tamamlandı. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı herhangi bir okulda görev yapan tüm öğretmenlerin hiçbir kısıtlama olmadan veya ücret ödemeden yararlanabildikleri videolar, şu ana kadar Türkiye çapında 20.000’den fazla öğretmene ulaştı.

Proje danışmanlığını yapan Yrd. Doç. Dr. Adile Gülşah Saranlı, konu ile ilgili olarak “Üstün yetenekli çocuklar bir ülkenin gelişmesi, refaha ulaşması ve güçlenmesi için çalışan en güçlü lokomotiflerden biridir. Bununla birlikte öğretmen ve aileleri tarafından fark edilmeyip, daha da kötüsü uygun eğitimlerden mahrum bırakıldıklarında her geçen gün yeteneklerini kaybetme riskiyle karşı karşıyadırlar. Yola çıktığımız bu proje ile öğretmenlerimizin üstün yetenekli çocuklar ile ilgili farkındalıklarını artırmak ve doğru bilgiye ulaşmalarını sağlamayı amaçlamaktayız.” dedi.

Üstün yetenekli çocuklar ve eğitimleri konusunda ulusal ve uluslararası platformda kendini kanıtlamış beş farklı öğretim üyesinin katkı sağladığı proje için Saranlı, “Projede öncelikle öğretmenlerin en çok ulaşmak istedikleri, en çok merak ettikleri konu başlıkları belirlendi. Sonrasında bu konu başlıklarına uygun şekilde ilk eğitim modülünün video çekimleri gerçekleştirildi ve EBA platformuna yüklendi.” dedi.

EBA platformunda yer olan “Özel Yetenekli Çocuklar Projesi” videolarına  http://www.eba.gov.tr/video?&channel=70&sort=yeniden adresinden ulaşabilirsiniz.

*Eğitimin geleceğe açılan kapısı olan Eğitim Bilişim Ağı, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çevrimiçi bir sosyal eğitim platformudur. Bu platformun amacı; okulda, evde, kısacası ihtiyaç duyulan her yerde bilgi teknolojileri araçlarını kullanarak etkili materyal kullanımını destekleyip teknolojinin eğitime entegrasyonunu sağlamaktır.